Veranderingen managen. We doen niets anders. Veranderingen zijn in de zorg aan de orde van de dag; we hoeven ons niet af te vragen of er een verandering op stapel staat, alleen wanneer. Accepteren dat veranderingen blijven komen en gaan is de eerste stap om er goed mee om te gaan.
Wat verstaan we eigenlijk onder ‘verandering’? Eigenlijk alles waarbij of het werk, of de omstandigheden, of de mensen anders zijn dan eerder. Of een combinatie ervan. We kennen grote en kleine veranderingen. Maar wat voor de één een kleine verandering is, is voor de ander een grote met veel impact. Ook dat zegt dus nog niet zo veel.
Hoe we de verandering samen handen en voeten geven…dat is het enige waar we wel invloed op hebben en dus bepalend voor het resultaat. Wanneer ik jullie ondersteun bij de veranderopgave kan dit zijn in de rol van verandermanager, procesbegeleider, teamcoach of trainer. Vaak zal er sprake zijn van een combinatie van deze rollen!
Hierbij vind ik het altijd belangrijk dat:
- we allemaal weten wat de verandering inhoudt
- we ook allemaal weten waarom de verandering plaatsvindt
- we samenwerken (multidisciplinair) om de verandering te realiseren
- we op zoek gaan naar inspiratiebronnen
- we veel kennis en kunde gebruiken wat al aanwezig is in het team, of de teams
- we elkaar op de hoogte houden en helpen
- er een duidelijk tijdspad en proces is; we kijken vooruit en elke stap is er één
- de kwaliteit van zorg (en leven) van patiënten en/of bewoners, tijdens de verandering gewaarborgd blijft…maar dat is vanzelfsprekend toch?
Verder praten tijdens een kop koffie om te onderzoeken of ik iets voor jullie kan betekenen?